Sfinții sunt creștinii cei mai desăvârșiți, care s-au sfințit în gradul cel mai înalt cu putință prin exercitarea credinței în Domnul Iisus Cel înviat și veșnic viu. Ei sunt singurii adevărați nemuritori din neamul omenesc, pentru că trăiesc cu toată ființa lor în Cel înviat și nici o moarte nu are stăpânire asupra lor. Întreaga lor viață este din Hristos. (Sfântul Iustin Popovici)

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte la data de 26 octombrie/8 noiembrie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Sfântului Dimitrie a reunit în rugăciune obştea Mănăstirii Suruceni și credincioșii veniți pentru a participa la slujba de sărbătoare.

„De ce este minunată această sărbătoare a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie? Pentru că într-o lume în care suntem aproape obsedant obligaţi să ne creăm alţi idoli şi alte icoane, Sfântul Dimitrie vine cu normalitatea lui de soldat al lui Hristos, de ostaş al lui Hristos din marea oaste a Domnului, care este Biserica în slava ei. Dimitrie nu vine să facă un act extraordinar de mare. Ostaş fiind al unui împărat pământesc, la tinereţile lui sigur ar mai fi avut vreo 20-30-40 de ani de slujire împăratului în oastea lui şi sigur moartea tot ar fi venit; dar iată-l pe Dimitrie preferând să moară tânăr, pentru un Împărat mult mai mare şi pentru o Împărăţie mult mai binecuvântată decât aceea în care fusese ispitit s-o vadă înaintea ochilor săi!”, ne spune pr. Constantin Necula.

Mucenicii mergeau la moarte ca la nuntă. Pentru ei faptul de a-şi da viaţa pentru Hristos nu însemna altceva decât o logodire cu El. Asemenea a fost și martiriul Sfântului Dimitrie, cel care L-a iubit pe Hristos mai mult decât propria viață. El a trăit cu trupul și sufletul cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru!” (Rom. 8, 38-39)

În omilia sa la Sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, Sfântul Grigorie Palama zice: „Îmi vine să spun despre Dimitrie ceea ce spune dumnezeiescul Pavel despre Hristos: Marele Dimitrie îşi arată dragostea faţă de noi prin aceea că fiind noi încă neputincioşi, el, «la timpul hotărât, a murit pentru cei necredincioşi» (Rom. 5, 6), desigur, prin Harul şi urmând Stăpânului său.

Noi, cei de astăzi, vrem să aparținem lui Hristos, dar fără să suferim, fără să ne îmbolnăvim, fără să ne întristăm, fără să ne chinuim. Vrem să ne rugăm și încercările să plece îndată, să ne însătoșim imediat. Însă fără osteneală, fără jertfă, este cu neputinţă schimbarea şi transfigurarea noastră. Sfântul Iustin Popovici spune că Hristos este repetat în fiecare sfânt. Hristos poate fi repetat în fiecare dintre noi, atunci când suntem uniţi cu El, când împreună cu El purtăm durerile, când cu El împreună iertăm, iubim, răbdăm și ne rugăm: Vie, Doamne, Împărăţia Ta! Iar atunci când ne simțim slabi și neputincioși de a ne continua calea, să ne rugăm sfinților, care mereu sunt gata să ne conducă la Hristos, ajutându-ne să învingem tot ceea ce uneori ni se pare de neînvins.

 Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.