„Să urmăm exemplul Înaintemergătorului, să fim mereu gata să trecem în umbră, să ne bucurăm de succesul altuia, să nu ne stea gândul la propria noastră mărire. Să nu lăsăm să pătrundă în inimă duhul cel rău al zavistiei, să ne rugăm Domnului să trimită asupra noastră darul renunţării la sine şi al uitării de sine. Să ne aducem mereu aminte că preocuparea de căpetenie a lui Ioan era să arate către Hristos, iar cea mai de seamă mărturie care a făcut-o despre El a fost: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (In. 1, 29). (Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – 366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului)
Biserica Ortodoxă sărbătorește la data de 24 iunie / 7 iulie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea a unit în duh de rugăciune obştea monahală și credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie praznicală.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament și cel dintâi prooroc al Noului Testament. Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul Domnului, cel care a pregătit calea și mulțimile pentru primirea lui Mesia, Iisus Hristos. Este „prietenul Mirelui, care stă şi ascultă pe Mire, se bucură cu bucurie de glasul Lui. (Ioan 3,29). Însuşi Mântuitorul Hristos l-a mărit pe Sfântul Ioan Botezătorul, dând mărturie că el este cel mai mare dintre cei născuți din femei: Că el este acela despre care s-a scris: „Iată Eu trimit, înaintea feţei Tale, pe îngerul Meu, care va pregăti calea Ta, înaintea Ta”. Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul…” (Mt. 11, 8-11).
„Deși avea toată slava în Israel și mulți oameni îl socoteau a fi Însuși Hristos, el s-a pus pe sine mai prejos decât încălțămintea Domnului și a mărturisit că nu era vrednic să dezlege curelele încălțămintei lui Hristos (vezi Lc. 3:15-16, Marc. 1:7 și Fapt. 13:24-25), și că „Hristos trebuie să crească, iar eu să mă micșorez” (vezi Ioan 3:30). Nu trebuie să uităm că am căzut din mândrie și că cea mai mare virtute de care Domnul a dat dovadă pentru a ne mântui este smerenia Sa, opusul a ceea ce ne duce la pieire. Smerenia lui Hristos este într-adevăr cea care ne mântuiește, cel mai mare dar al Său, care ne dă putința de a afla tămăduirea căderii noastre,” ne spune arhimandritul Zaharia Zaharou.
Pentru a urma exemplul Sfântului Prooroc Ioan trebuie să învățăm să trecem în umbră, să ne bucurăm de succesele altora, să nu căutăm propria noastră mărire. E nevoie să-I cerem Domnului darul uitării de sine și al iubirii aproapelui.
Evanghelia Dumnicii de astăzi, a II-a după Cincizecime, este și pentru noi o chemare la sfințenie, o chemare de a-I urma într-un mod cât mai autentic şi cu cât mai multă promptitudine şi disponibilitate lui Hristos. Nu în pustiu, nu în lucruri anevoioase sau peste puterile noastre, ci a-I urma ascultând Cuvântul, împlinind voia Lui și trăind în societatea în care ne aflăm potrivit învățăturii Sfintei Sale Evanghelii.
În cadrul slujbei, numeroşi credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
Cei prezenți s-au închinat la răcla cu părticele din moaștele Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, care se păstrează cu evlavie în Sfânta Mănăstire.
Sfinte Proorocule Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!