În istoria creștinismului, veacul al IV-lea este numit „de aur” datorită marilor Sfinți, cu trăire strălucitoare și învățătura de credință adevărată, printre care se numără și Sfântul Spiridon, Episcopul Trimitundei, cinstit de Biserica Ortodoxă la data de 12/25 decembrie.
Cu prilejul acestei Sărbători, miercuri, 25 decembrie 2025, Sfânta Liturghie a reunit în rugăciune obştea Mănăstirii Suruceni și credincioșii veniți pentru a participa la slujba de Sărbătoare.
Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270 în localitatea Askia din Insula Cipru. În copilărie, îndeletnicirea sa principală a fost păstoritul oilor. A fost căsătorit, dar după moartea soției sale, a îmbrăcat haina monahală. În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, ordonate de împăratul Maximian în anul 295, Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat.
În anul 325, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde i-a uimit pe mulți cu simplitatea cu care a explicat dogma Sfintei Treimi. Ținând în mână o cărămidă, a făcut ca aceasta să se desfacă în elementele din care era alcătuită: în partea de sus a cărămizii s-a aprins focul, apa a început să curgă în jos, iar în mâna Sfântului Spiridon a rămas doar lutul. Prin această minune, Sfântul Spiridon a demonstrat consubstanțialitatea celor trei persoane ale Sfintei Treimi.
Când facem pomenirea unui Sfânt, ar fi bine să ne gândim la ce am putea să ne asumăm în viața noastră din modul cum acesta s-a raportat la poruncile Mântuitorului Hristos. Despre Sfântul Ierarh Spiridon ni se spune în sinaxar că era simplu în purtări și smerit cu inima. De mare folos ne-ar fi și nouă aceste trăsături ale Sfântului Spiridon, care l-au ajutat să-L cunoască pe Dumnezeu, după cum se spune și în slujba Sfântului: „Cunoscut-ai cu vieţuirea ta pe Dumnezeu, Cel ce vede cele ascunse, şi sufletul tău locaş primitor Treimii făcându-l, pe Aceasta cu curăţie ai primit-o”. Cunoscând prin experienţă dumnezeiască adevărul de credinţă, Marele Spiridon este numit „stâlp şi apărător al credinţei.”
„Sfântul Spiridon avea o credință vie, pe aceasta o mărturisea, prin aceasta făcea minuni, această credinţă l-a făcut Sfânt, această credinţă a făcut din sfântul lui trup sfinte moaşte, aceasta l-a arătat Sfânt în Biserică şi pentru aceasta este cinstit ca Sfânt. Suntem chemaţi să trăim credinţa ca viaţă, ca părtăşie cu Dumnezeu. Lumea s-a săturat de vorbe goale, de verbalism teologic fără măsură, lumea vrea oameni arzând de această credinţă vie, care să biruiască toate duhurile vicleniei,” ne spune IPS Hierotheos Vlachos.
Toată viața Sfântului Spiridon a fost înfrumusețată de credința puternică în Dumnezeu, de dragostea față de semeni și de simplitate. Simplitatea lui se regăsea și în gândirea duhovnicească. Am putea spune că Sfântul Spiridon i-a urmat Sfântului Apostol Pavel, care nu propovăduia prin înţelepciunea raţională, ci prin „adeverirea Duhului şi a puterii, pentru ca credinţa voastră să nu fie în înţelepciunea oamenilor, ci în puterea lui Dumnezeu” (I Cor. 2, 5-6).
Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!