„Bine slugă bună şi credincioasă, bine lucrătorule al viei lui Hristos, tu şi greutatea zilei ai purtat, tu şi talantul cel dat ţie l-ai înmulţit, şi celor ce au venit după tine nu i-ai pizmuit. Pentru aceasta, porţile cereşti ţi s-au deschis, intră întru bucuria Domnului tău şi te roagă pentru noi, Sfinte Nicolae.” (Slujba Litiei Sărbătorii)

De Sărbătorea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în oraşul Bari, obștea monahală și credincioșii prezenți au înălțat rugăciuni comune către Bunul Dumnezeu și Sfântul Nicolae. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Biserica mare a așezământului monahal, care este ridicată în cinstea Sfântului Ierarh. Atmosfera de rugăciune a fost înfrumuseţată de corul mănăstirii. Cu ocazia Sărbătorii, credincioșii au avut posibilitatea să se închine la părticele din moaștele Sfântului Nicolae, păstrate în Biserica așezământului monahal.

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei, prin viața sa, prin modul de a-și asuma adevărurile evanghelice, prin modul de a-L trăi pe Hristos, a fost, pentru contemporanii săi și pentru noi, un model de credință. Ce a însemnat pentru Sfântul Nicolae credința în Hristos? A însemnat dragoste față de Dumnezeu și oameni, acea dragoste care i-a luminat întreaga viață. 

Viața Sfântului Nicolae adeverește descrierea părintelui Dumitru Stăniloae făcută celui care trăiește o viață sfântă: „Din persoana sfântului se revarsă mereu un duh de generozitate, de autojertfire, de atenție, de participare, fără nici o grijă față de sine, o căldură care îi încălzește pe ceilalți și care le dă sentimentul că au dobândit putere și îi face să simtă bucuria de a nu fi singuri. Sfântul este mielul nevinovat, totdeauna gata să se jertfeasca, să ia asupra sa durerile celorlalți, dar și un zid neclintit pe care toți se pot sprijini.  El este chipul restabilit al Absolutului viu și personal devenit om, un pisc al unei înălțimi amețitoare, dar și al unei apropieri extrem de familiare prin umanitatea sa desăvârșită în Dumnezeu. Este persoana angajată într-un dialog pe deplin deschis și neîncetat cu Dumnezeu și cu oamenii. Este reflexul maxim al umanității lui Hristos.”

Sfântul Ierarh Nicolae întruchipează în sine tot ce ne-am dori noi să fim, însă nu ne prea reușește din prea marea iubire de sine. El a dovedit că este posibil să împlinești Binele așa cum își dorește Mântuitorul Hristos, Cel Care îl învață pe dregătorul bogat că numai Dumnezeu singur e Bun. Dar Care ni-l oferă și pe samarineanul milostiv, icoana omului doritor de a lucra binele. În Biserica Ortodoxă nimeni nu este îndepărtat de la chemarea vieții sfinte, care are felurite măsuri și chipuri de petrecere. Dumnezeu ne cheamă pe toți la sfințenie, însă este necesar să ne lepădăm de omul cel vechi împreună cu patimile şi poftele lui și să urmăm calea cea strâmtă şi îngustă, ca să intrăm pe poarta Raiului.

Nu suntem lăsați singuri pe această cale, Sfinții sunt mereu gata să ne ajute, așa după cum o face și Sfântul Nicolae. „Caută-l pe Sfântul Ierarh Nicolae! Cere-i ajutorul, arată-i gândurile tale, arată-i fricile tale, arată-i neputinţele tale, arată-i greutăţile tale; cu siguranţă nu va sta indiferent, ci te va căuta, fiindcă el nu poate să stea la margine, nu poate să treacă indiferent pe lângă tine, cel care eşti în suferinţă, cel care eşti în necaz şi în strâmtorare, cel care eşti în călătorie şi te afli în primejdie, cel care eşti dezorientat şi aştepţi îndrumare. Nu te lasă Sfântul Ierarh Nicolae, ci îţi este alături ca un bun părinte şi un bun păstor”, ne îndeamnă PS Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Numeroși credincioși, „cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste”, au primit Sfânta Taină a Împărtășaniei. După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Tedeum.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.