„Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul. Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui. Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.” (Mt. 5, 5-8)

Joi, 19 decembrie 2024, Biserica mare a Mănăstirii Suruceni, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, și-a sărbătorit Ocrotitorul ceresc. Cu prilejul Sărbătorii, credincioșii au avut posibilitatea de a se închina la părticele din moaștele Sfântului Nicolae, păstrate în Biserica așezământului monahal.

Sfinții sunt cei care, cu multă dăruire și abnegație, au lăsat tot ce i-ar fi putut îndepărta de Dumnezeu și s-au unit cu El, făcându-L realitatea cea mai profundă și autentică a vieții lor. La fel a trăit și Sfântul Nicolae, un păstor milostiv și blând, care L-a urmat cu credință pe Hristos și a trăit după îndemnul Lui: «Învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre» (Mt. 11, 29).

Sfântul Ierarh Nicolae este icoana vie a milosteniei și blândeții, bunătatea căruia își are izvorul în comuniunea profundă și credința sa neclintită în Dumnezeu, Izvorul bunătății. Este pentru fiecare dintre noi un model al desăvârșirii pe care adesea nu reușim să-l atingem din cauza iubirii prea mari de sine. El ne-a arătat că este posibil să împlinim binele, așa cum ne îndeamnă Mântuitorul Hristos, Care îl învață pe dregătorul bogat că numai Dumnezeu este Bun și ni-l oferă drept pildă pe samarineanul milostiv, icoana omului ce lucrează binele.

„Sfântul Nicolae este cea mai expresivă icoană a bunătăţii şi milostivirii lui Dumnezeu faţă de oameni. La el, mai mult decât la alţi sfinţi, vedem o subţirime a dragostei sale, o atenţie extraordinară faţă de om. Înainte de a-l chema, el vine la tine; înainte de a şti cui să te rogi, dacă cineva te-ar mai putea ajuta, el sare în ajutorul tău. În chipul în care nimeni n-ar mai crede că poţi fi ajutat, uneori el vine în trup! Vizibil…”, ne spune Pr. Ciprian Negreanu.

În Biserica Ortodoxă, chemarea la viața sfântă este adresată tuturor, indiferent de măsura sau forma viețuirii fiecăruia. Dumnezeu ne cheamă pe toți la sfințenie, însă acest drum cere să ne lepădăm de omul cel vechi, cu patimile și poftele lui, și să alegem calea cea strâmtă și îngustă, ce duce spre poarta Raiului.

„Viața Sfântului Nicolae ne arată cât de mare impact are o astfel de prezență evanghelică în lume, este un exemplu concret despre ce este şi cum arată o Biserică vie. Faptele sale au străbătut timpurile şi întinderile geografice, au devenit sursă de inspirație pentru frumosul obicei de a face daruri apropiaților, de a‑i bucura pe cei sărmani şi necăjiți. Aş zice chiar că urmarea faptelor şi viețuirii Sfântului Nicolae este poate singura strategie prin care Biserica poate recuceri inimile poporului lui Dumnezeu. „Strategia” unei inimi fierbinți care bate pentru poporul lui Dumnezeu neîncetat,” ne amintește PS Macarie, Episcopul Europei de Nord.

După Sfânta Liturghie a urmat înconjurul bisericii cu citirea pericopelor evanghelice rânduite şi un Tedeum de mulţumire. Copilașii prezenți la slujbă au primit cadouri, în cinstea Sărbătorii Ierarhului Mirelor Lichiei, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai copiilor.

Sfinte Ierarhe Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.