„S-a născut dulcele Iisus ca să ne nască din nou pe noi. S-a făcut om, pentru ca să ne arate modul în care putem să-L urmăm și să imităm faptele Lui. Ne-a lăsat porunci, pentru ca să nu ne rătăcim alături de cale și să pășim în întuneric. A luat trup dulcele Iisus, pentru că noi să ne bucurăm de această fericită înrudire. Să devenim frați ai lui Hristos și fii ai Preacuratei Sale Maici. Și, în cele din urmă, să devenim întru toate următori lui Hristos și fii după har ai Tatălui Ceresc.” (Sfântul Iosif Isihastul)

Praznicul Nașterii Domnului a fost sărbătorit cu multă evlavie și bucurie duhovnicească la Mănăstirea Suruceni, prin Privegherea de toată noaptea, oficiată de către slujitorii așezământului monahal în fața a numeroși credincioși, adunați pentru a cinsti venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu. Raspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii.

Sărbătoarea Nașterii Domnului este mereu plină de căldură și bucurie, pentru că ne împărtășim din dragostea lui Dumnezeu, Care a venit în lume spre a Se putea întâlni cu noi după căderea și îndepărtarea noastră din Rai.

„Eram răniți de păcat și El a venit ca Doctor să ne tămăduiască, eram în pribegie și El a venit ca prieten în locul pribegiei noastre, eram deznădăjduiți și El ne-a adus nădejdea, purtam o prea adâncă durere sufletească și trupească și El ne-a dăruit bucurie. Cum poate omul să nu iubească un asemenea Dumnezeu Care iubește, Care Se naște ca om, Care Se supune la o viață de emigrant în Egipt, Care trăiește toate condițiile tragice ale vieții pe care o trăiește omul și, în cele din urmă, Se jertfește spre a ne mântui?” ne spune IPS Hierotheos Vlachos.

Hristos S-a coborât din ceruri pe pământ, ca pe noi, oamenii, să ne înalţe la cer. S-a făcut purtător de trup pământesc, ca pe noi să ne facă purtători de Duh Sfânt ceresc. S-a făcut Om, ca pe noi, oamenii, să ne ridice la slava de fii ai lui Dumnezeu. A primit durerile sfâșietoare ale Golgotei, ale răstignirii și ale morții, ca să ne reînvie pentru Împărăţia cerurilor. Hristos S-a născut Mântuitor, ca să vindece oamenii de păcat şi de moarte şi să-i facă părtaşi vieţii veşnice.

„S-a născut Învățător, să învețe pe oameni unirea cu Dumnezeu și dragostea între frați. S-a născut Mântuitor, să izbăvească pe oameni de păcat, de blestem și moarte. S-a născut Dătător de Lege, să aducă lumii cea de pe urmă Lege a lui Dumnezeu, legea Duhului, Adevărului și Dragostei. S-a născut Prooroc, văzător de taine, Care vede sufletul și rostul tuturor lucrurilor și întâmplărilor, să arate oamenilor ce se va întâmpla până la sfârșitul istoriei. S-a născut Arhipăstor, să Se aducă pe Sine jertfă lui Dumnezeu pentru păcatele oamenilor. S-a născut Împărat, să stăpânească asupra sufletelor oamenilor și să scoată din iad în Rai pe cei care recunosc Împărăția și Stăpânirea Sa,” remarcă Sfântul Nicolae al Ohridei.

După rugăciunea domnească, numeroși credincioși s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii  a fost dată citirii pastorala ÎPS Părinte Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove. Corul mănăstirii i-a bucurat pe cei prezenți cu un buchet de colinde.

„Răsărit-ai, Hristoase, ca un Soare Înţelegător al dreptăţii şi Steaua Te-a arătat încăput în peşteră, pe Tine, Cel Neîncăput. Pe magi i-ai îndreptat spre închinarea Ta, cu care împreună Te slăvim, Dătătorule de viaţă, Slavă Ţie!”

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.