Maica Domnului își manifestă în mod concret maternitatea prin rugăciunile ei, prin mijlocirea ei permanentă pentru fiii săi, astfel încât tot harul divin trece prin mâinile sale. Această rugăciune a Maicii Domnului este atât de puternică și de specială, diferită de mijlocirea celorlalți sfinți, atât de intim înscrisă în taina mântuirii noastre, încât Biserica Ortodoxă nu ezită în slujbele sale să o invoce prin cuvintele „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi”, fără să aducă prin aceasta vreun prejudiciu singurului nostru Mântuitor. (Arhim. Placide Deseille)

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului a reunit în rugăciune obştea Mănăstirii Suruceni și credincioșii veniți pentru a participa la Sfânta Liturghie. Biserica ne pune spre aducere aminte și cinstire o minune pe care a săvârșit-o însăși Maica Domnului, dându-ne încredințarea că ea se roagă pururea pentru noi. Despre esenţa Sărbătorii, aflăm din Sinaxar cum s-a petrecut vederea minunată a monahului Andrei: „Fiind de față și mulțimea poporului la ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei, cel ce era întru totul al lui Hristos, și-a ridicat ochii în sus și a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh și rugându-se, strălucind ca soarele și acoperind poporul cu cinstitul său Omofor”.

Nu este mai mare mângâiere și încurajare pentru creștini decât a o vedea pe Maica Domnului cum se roagă pentru noi și ne adăpostește sub Sfântul ei Acoperământ. Părintele Dumitru Stăniloae exprimă aceste calităţi unice ale mijlocirii cu care Maica Domnului ne învăluie, într-o exprimare memorabilă: „În Maica Domnului avem în cer o inimă de mamă”. Este inima Maicii Domnului, cea care, așa cum a văzut-o Sfântul Andrei, coboară printre oameni.

„Această minune pe care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a săvârșit-o în biserica din Vlaherne, într-o noapte de rugăciune, de intensă chemare a lui Dumnezeu, ne încredințează că, la orice slujbă la care participăm și o cinstim cum se cuvine pe Maica Domnului, ea vine și își revarsă harul Fiului său peste noi, cei care stăm în stare de smerenie și deplină luare aminte. Ea, care s-a rugat în chipul cel mai frumos, autentic și deplin, ne va ajuta și ne va da harul fiecăruia dintre noi, cei care dorim să intrăm în comuniune și în întâlnire cu Dumnezeu, prin rugăciune,” ne spune PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Neamul omenesc este acoperit și protejat de Maica Domnului, ­care prin rugăciunea și mijlocirea ei către Mântuitorul Hristos aduce lumină în sufletele oamenilor. Ea este Maica Luminii, este Lumină după har, care a primit îmbelșugată Lumină de la Fiul și Dumnezeul ei. Slava Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este foarte mare, iar facerile sale de bine, după cum dau mărturie Sfinții, sunt nenumărate. Despre slava Maicii Domnului și despre dragostea ei pentru întreaga omenire, Sfântul Siluan Athonitul spunea: „Minunat lucru și de neajuns. Ea viețuiește în ceruri și neîncetat vede slava lui Dumnezeu, dar nu ne uită nici pe noi, cei lipsiți, și cu milosârdia sa acoperă întreg pământul și toate noroadele. Și pe această Preacinstită Maică a Sa Domnul a dăruit-o nouă. Ea este bucuria noastră și nădejdea. Ea este Maica noastră după duh și aproape nouă după fire, ca om, și tot sufletul creștin tinde către Dânsa cu dragoste.”

„Bucură-te, bucuria noastră, acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!”

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.