Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, în ajunul Botezului Domnului, numeroși credincioși s-au adunat la Mănăstirea Suruceni pentru a participa, alături de obștea monahală la Sfânta Liturghie. După încheierea slujbei, a fost oficiată Sfințirea cea mare a apei.
Sărbătoarea Botezului Domnului este unul dintre cele mai importante praznice împărătești din cursul anului bisericesc și este precedată de o zi de post aspru și rugăciune, cunoscută ca Ajunul Botezului. Tradiția acestei zile își are rădăcinile în perioada secolelor IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru a primi Taina Botezului în ziua Bobotezei. Astăzi, suntem chemați să ne pregătim duhovnicește, pentru a primi în sufletele noastre bucuria Dumnezeieștii Arătări de la Iordan a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, eveniment pe care îl sărbătorim la Bobotează.
Pericopa evanghelică a zilei ne aduce aminte de remarcabila propovăduire a Sfântului Ioan Botezătorul (Mt 3.1-11). „Faceţi roade vrednice de pocăinţă…” (Mt. 3,8) este îndemnul său, care ne cheamă la o schimbare a mentalității, a modului de a gândi, de a vorbi și de a trăi. Esența propovăduirii lui Ioan descoperă, în fond, motivul Întrupării. Tatăl Ceresc nu mai voia să vadă o omenire declasată de propriile ei motivații, uitând de Împărăția cerurilor. Uitaseră de Rai. De iubirea Celui Care împlinise în om o regalitate cosmică, fără de care omul nu mai este om.
„Ce ne spune Sfântul Ioan Botezătorul? „Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui”. Păcatul este cel care strâmbă lucrurile. Noi toți simțim chemarea binelui, pentru că așa am fost făcuți de Dumnezeu, dar păcatul este cel care strâmbă sensul. Păcatul strâmbă. De aceea zice Sfântul Ioan Botezătorul că „cele strâmbe să se facă drepte sau se vor face drepte, și cele colțuroase, căi netede”. Păcatul este colțuros, păcatul rănește. Și pe noi ne rănește, dar și pe alții prin atitudinea pe care o generează. Sfântul Ioan spune: „Faceți-vă inimile bune, odihnă Domnului și odihnă celui de lângă noi. ” (…) Aceasta ne cere Sfântul Ioan Botezătorul, să ne reconsiderăm viața, să ne reconsiderăm traseul, pentru că suntem în proximitatea întâlnirii cu Domnul Hristos. Și dacă vrem să ne întâlnim cu Domnul Hristos, este nevoie să ne și pregătim pentru acest lucru. E o șansă, e o chemare, e o binecuvântare. De-aici încolo, de noi depinde foarte mult,” ne spune PS Benedict Bistrițeanul.
Acest îndemn și această lucrare a pocăinței ar trebui să fie și mai roditoare pentru noi, cei înăuntrul cărora s-a întemeiat Împărăția cerurilor, prin Sfântul Botez, dar care, uneori, nu mai avem nici cea mai mică grijă sau simțire cu privire la acest mare Dar. Sfântul Grigorie Teologul, în cuvântul său la această Sărbătoare, ne îndemnă: „să nu rămânem ceea ce acum suntem, ci să devenim ceea ce am fost la început. Hristos Se luminează, împreună cu El să ne luminăm, Hristos Se botează, împreună cu El să ne scufundăm, ca şi noi dimpreună cu El să ne ridicăm…”
Biserica Ortodoxă o cinstește în această zi pe Sfânta Singlitichia, un „mărgăritar necunoscut multora”, una dintre primele monahii a căror viață a fost așternută în scris. Cu ocazia Sărbătorii, credincioșii au avut posibilitatea să se închine Cinstitului Cap al Sfintei Cuvioase Singlitichia, păstrat cu evlavie și dragoste la Mănăstirea Suruceni.