În Duminica a XIX-a după Rusalii, numeroși credincioși au trăit bucuria duhovnicească a rugăciunii alături de obștea monahală a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Suruceni.

Evanghelia acestei Duminici ne pune înaintea ochilor duhovnicești taina cuvântului și taina seminței. Mântuitorul Hristos vorbește ucenicilor Săi despre firescul cu care Semănătorul aruncă sămânța, aceasta căzând parte lângă drum, altă parte în loc pietros, alta în mijlocul spinilor, iar altă parte în pământ bun, aceasta din urmă rodind însutit. 

Taina seminței acesteia se vădește a fi Taina Împărăției care stă în ascultarea și împlinirea cuvântului lui Dumnezeu. Anume astfel a trăit Episcopul Dionisie Erhan, cinstit de popor şi cu numele de Vlădica Dionisie, cel despre care părintele Gala Galaction scria: „Era un suflet dăruit de sus cu incomparabilul dar al credinței. Era o inimă încinsă de focul tainei creștine. Convorbirea lui, mărturisirile lui particulare şi liturgice aveau căldura şi sclipirile sfântului jeratic, pe care-l purta ascuns sub haina lui de aba călugărească….

….Vlădica Dionisie, înconjurat de preoţi, conducea dumnezeiasca slujbă. Nu privea pe nimeni, nu mai făcea nici o observație,, nu mai vorbea de cât cu Mielul lui Dumnezeu, pe care îl slujea şi căruia i se închina până la pământ…O, de câte ori aş fi voit să adun la această priveliște înalt pilduitoare pe teologii, pe dascălii noştri şi chiar pe colegii arhiereului Dionisie!”.

Proclamarea Solemnă a canonizării Sf. Ier. Dionisie, are loc astăzi duminică, 27 octombrie 2019, de Patriarhul Daniel.  „Ţinând seama de viaţa sa sfântă şi de râvna lui mare pentru luminarea turmei sale duhovniceşti şi de roadele minunate ale lucrării şi păstoririi sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25 octombrie 2018, a găsit că este bineplăcut lui Dumnezeu şi folositor obştii dreptcredincioşilor ca el să fie preţuit cu cinstirea cuvenită şi să fie înscris în rândul sfinţilor ierarhi din calendarul ortodox” – este menționat în Tomosul sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române pentru proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail. 

Canonizarea sfântului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 25 octombrie 2018.

Este cel care a fost un propovăduitor rar, a trăit și împărtășit tuturor învățătura Bisericii lui Hristos. Învățăturile blândului și smeritului ierarh erau pătrunzătoare, pentru că sfaturile transmise prin cuvintele din Sfânta Scriptură erau regăsite în toată viața sa. Scopul tuturor îndemnurilor sale era de a oferi celor păstoriți lumină, dragoste, adevăr și pace.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, părintele Mihail Costandache a vorbit despre viața Sfântului Dionisie, cel care ne va fi rugător și mijlocitor la Tronul Preasfintei Treimi.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire. 

„Căutaţi pacea cu toţii şi sfinţenia, fără de care nimeni nu poate vedea pe Domnul” (Ev. 12,14)

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.