În Duminica a V-a după Cincizecime la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Suruceni, Sfânta Liturghie a fost oficiată de soborul preoțesc în prezența obștii monahale și a numeroși credincioși.

Evanghelie din această Duminică ne prezintă fragmentul de la Matei (8, 28-34; 9, 1) care descrie izbăvirea a doi demonizați. 

Mântuitorul înfăptuiește minunea alungării demonilor. El îngăduie ca aceștia să intre în turma de porci, ceea ce aduce pagubă locuitorilor Gadarei. Doi oameni se vindecă, însă gadarenii îl alungă pe Hristos, deoarece pierderea porcilor o consideră mai mare decât vindecarea oamenilor. 

„Să nu ne grăbim să osândim dragostea acestora pentru porcii lor, mai înainte să privim societatea zilelor noastre şi să vedem câţi iubitori de porci numără cetatea noastră, cărora asemeni acelora, le pasă mai mult de porci decât de viaţa semenilor lor. Gândiţi-vă cât de puţini sunt astăzi, chiar şi între cei care-şi fac cruce şi au pe buze numele lui Hristos, cei care ar pregeta să ucidă doi oameni dacă s-ar alege de pe urma lor cu două mii de porci. Sau vedeţi dacă sunt mulţi între dumneavoastră care ar sacrifica două mii de porci ca să scape viaţa a doi nebuni,” – ne spune Sfântul Nicolae Velimirovici. 

Mântuitorul îi izbăvește de diavol pe cei doi locuitori ai mormintelor, dar mormântul cel mare al cetății rămâne, locuitorii acesteia preferând păcatul și „îngrășarea” porcilor. Aceasta e și starea multora dintre noi, cei care la fel îl alungăm pe Hristos din cetățile sufletelor noastre.  

E vremea alegerii între Împărăția cea urât mirositoare a demonilor și cea frumos mirositoare a Cerurilor. 

În cuvântul de învățătură, Părintele Laurențiu Ionașcă, clericul mănăstirii, a evidențiat că Evanghelia de astăzi este o mustrare atât pentru locuitorii ţinutului Gadarenilor, cât şi pentru toţi cei care pun mai presus de iubirea semenilor şi de mântuirea sufletului grijile pentru bunurile sau pentru bunăstarea materială în lumea aceasta trecătoare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.