„Nici o femeie nu L-a trădat pe Domnul Iisus. Iuda L-a vândut. Petru s-a lepădat de El în noaptea când a fost prins. Toma s-a îndoit de Inviere. Femeile nu s-au îndoit, n-au fugit, nu L-au părăsit pe drumul Golgotei. Ele I-au uns trupul. Ele L-au plâns şi L-au aşezat în Mormânt. Lor Li s-a arătat întâi şi ele au vestit primele scularea Lui din morţi. Femeile au profunzimi sufleteşti mai mari decât bărbaţii. Au o inimă caldă şi intuiesc totul din iubire.” (Pr. Constantin Sârbu)

În Duminica a treia după Paști, cea a Mironosițelor, numeroși creștini s-au adunat la Mănăstirea Suruceni pentru a participa alături de obștea monahală la Sfânta Liturghie oficiată de slujitorii așezământului monahal. Biserica Ortodoxă le cinstește în această Duminică pe Sfintele Femei Mironosițe, care „în prima zi a săptămânii, pe când răsărea soarele” (Mc 16, 2) au venit la mormântul Mântuitorului Hristos cu miresme de mare preț, primind de la îngeri înaintea tuturor vestea că Hristos a înviat din morți.

Dragostea acestor femei pentru Domnul Hristos le-a făcut curajoase şi mărturisitoare. Nimic nu poate birui dragostea care „nu cade niciodată” (1 Cor 13, 8) şi care este mai tare decât moartea (Cânt. Cânt 8, 6). Femeile mironosiţe sunt cele care întruchipează în chip minunat dragostea constantă faţă de Hristos. Atitudinea lor ne învaţă că omul care iubeşte cu adevărat nu îl părăseşte niciodată pe cel drag în clipele de durere, de încercare şi de singurătate.

„Femeile mironosițe au arătat o foarte mare dragoste față de Mântuitorul Hristos. Se mișcau și trăiau mai mult prin inima lor decât prin mintea lor. Apostolii, lucrând mai mult rațional, s-au închis în locașurile lor de frica iudeilor. Iar femeile mironosițe, lucrând mai mult cu inima lor, nu s-au înspăimântat și cumpărând mir, de dimineață, au mers spre mormântul Domnului. Acest lucru înseamnă că atunci când ne îndreptăm către Hristos trebuie să ne îndreptăm mai mult cu inima decât cu mintea,” ne spune IPS Hieroteos Vlachos.

Aceste Sfinte Femei au fost și rămân modele de fidelitate, de râvnă neobosită şi de curaj duhovnicesc, adevărate uceniţe ale lui Hristos. De ce au fost ele mai fidele, mai curajoase decât Apostolii şi de ce s-au învrednicit de a vedea primele arătarea îngerului şi chiar pe Domnul Hristos Înviat? Pentru că au iubit mai mult şi nimic din cele ale lumii acesteia nu le-au putut deturna această dragoste nemărginită.

Femeile mironosițe sunt miresele Mirelui ceresc și icoana tuturor femeilor credincioase din Biserică, femei care prin credința, curajul și jertfelnicia lor au devenit sfinte, mărturisind pe Hristos Cel răstignit și înviat. De aceea, Duminica mironosițelor este pentru Biserica noastră Duminica ucenițelor Mântuitorului și alături de Buna Vestire este o Sărbătoare creștină a femeii care este chemată să-L caute și să-L afle pe Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.