„Precum o cetate pe care n-ai văzut-o încă, dacă cugeți la ea, nu înseamnă că ai și fost acolo, tot așa e și cu Dumnezeu, și cu cele dumnezeiești: nu cugetându-L și teologhisindu-L pe Dumnezeu îl experiezi….La fel e și cu comorile dumnezeiești: de le-ai cugeta de zeci de mii de ori, dacă nu le pătimești/experiezi cele dumnezeiești și nu le vezi cu ochii inteligibili și mai presus de cugetare, nu vezi, nu ai și nu posezi cu adevărat nimic din cele dumnezeiești.” (Sf. Grigorie Palama)

În a doua Duminică a Postului Mare, numită şi Duminica Sfântului Grigorie Palama, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Suruceni, Sfânta Liturghie a fost oficiată de soborul preoțesc al așezământului monahal. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul mănăstirii. 

A doua Duminică a Postului Mare este consacrată Sfântului Grigorie Palama, cel care este numit „fiu al dumnezeieştii şi neînseratei lumini”, teolog al luminii dumnezeieşti necreate şi veşnice. Este Duminica care marchează cea de-a doua biruință a Ortodoxiei asupra ereziilor vremii, prin învățătura despre Harul Dumnezeiesc necreat și despre vederea luminii dumnezeiești, al cărei autor este Sfântul Grigorie Palama.

„Mărturia sfinţilor nu este de ordin intelectual, ci este empirică. Sfinţii vorbesc din propria lor experienţă. Deoarece ei şi-au eliberat mintea din capcana raţiunii, patimilor şi a condiţiilor de mediu exterioare, mintea le-a fost luminată de Harul divin şi le-a fost călăuzită spre vederea lui Dumnezeu, iar, mai apoi, au fost confirmaţi drept adevăraţi teologi ai Bisericii. Ei au vorbit despre Dumnezeu, deoarece au ajuns la vederea lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, aparţine acestei categorii”, ne spune ÎPS Hierotheos (Vlachos).

Vorbind despre viața și învățătura Sfântului Grigorie Palama, PS Ignatie, Episcopul Hușilor ne spune  că „sfântul nu a introdus un nou sistem de învăţături şi de cunoaştere a lui Dumnezeu, ci, mai întâi, el a trăit şi mai apoi a exprimat ceea ce a întâlnit în Biserică şi în Sfântul Munte. Sfântul este numai trăire și nimic altceva, pentru că prin viața lui face tranzitul de la a avea la a fi. Experiența ține de a fi. Discursul de a avea. Sfântul nu are nimic, pentru că este.”

Sfântul Grigorie Palama spune în învățăturii sale: „Noi nu învățăm, nu spunem pur și simplu niște lucruri. Nu! Teologia noastră este una a experienței. Experiem, adică, ceea ce spunem, traim aceste lucruri”. 

La finalul Sfintei Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru invocarea milei lui Dumnezeu, pentru oprirea epidemiei, însănătoșirea persoanelor bolnave și întărirea poporului dreptmăritor. 

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.