În Maica Domnului avem în cer o inimă de mamă, inimă care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei și a bătut și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastră, căci mântuirea nu e o chestiune de justiție, ci de iubire între Dumnezeu și oameni. (Părintele Dumitru Stăniloae)

În duh de rugăciune au fost obştea monahală și credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie praznicală de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Atmosfera de rugăciune a fost înfrumuseţată de corul mănăstirii.

Potrivit Sinaxarului Bisericii, Mântuitorul Hristos, când „a binevoit să o ia pe Maica Sa la Sine”, a înștiințat-o despre mutarea ei printr-un înger, cu trei zile mai înainte. Îngerul s-a arătat Maicii Domnului și i-a transmis bunăvoirea Fiului ei. Totodată, i-a spus Maicii Domnului: „Nu te îndoi, dar de nimic, ci primește cuvântul cu bucurie de vreme ce vii la viața cea nemuritoare.” Aceasta este tema centrală a Praznicului Adormirii Născătoarei de Dumnezeu.

„Adormirea Născătoarei de Dumnezeu se mai numește și „Paștele verii” deoarece Maica Domnului se află în strânsă legătură cu Fiul și Dumnezeu ei, ca una ce a dat trup Cuvântului lui Dumnezeu ca să Se întrupeze și să mântuiască neamul omenesc. Din această pricină, ceea ce s-a petrecut cu Hristos, s-a petrecut, prin analogie, și cu Preasfânta Sa Maică. La Paște prăznuim Învierea lui Hristos și omorârea morții. Dar și la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, care este „Paștele verii”, prăznuim trăirea Învierii și omorârea morții în persoana Născătoarei de Dumnezeu”, ne spune IPS Hierotheos Vlachos.

După Mântuitorul Hristos, Maica Domnului are cea mai mare cinstire și slavă, deoarece așa cum ne spune Sfântul Grigorie Palama, ea este „hotarul dintre firea creată și cea necreată”, hotarul dintre Dumnezeu, Care este nezidit, și întreaga lume, care este zidită. Astfel, după Dumnezeu, cel mai mult o cinstim pe Maica Domnului. Hristos este mijlocitor între noi și Dumnezeu Tatăl, iar Maica Domnului este mijlocitoare între noi și Hristos.

Toți Sfinții se roagă lui Dumnezeu pentru frații lor cei mai mici din lume, dar cu mult mai mult se roagă pentru noi Maica Domnului. „Căci ea este Maică a lui Dumnezeu, pe Care îl are Fiu din pricina nașterii și este maică a tuturor creștinilor, pe care iarăși îi are fii, din pricina înfierii. Și când se roagă ea lui Dumnezeu pentru creștini, ea se roagă Fiului ei pentru fiii ei. Și se roagă lui Dumnezeu cu atâta îndrăzneală, cum numai o mamă poate avea către Fiul ei; și se roagă pentru creștini cu atâta dragoste, cât numai fiii pot avea din partea mamei lor. Iar îndrăzneala și dragostea unei astfel de mame sunt nemărginite. Ce poate să ceară ea și să nu ia de la un astfel de Fiu și ce putem să cerem și să nu luăm de la o astfel de maică?,” ne spune părintele Petroniu Tănase.

Numeroși creștini au primit împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.” (Troparul Praznicului Adormirii Maicii Domnului)

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.