„Prin smerenia sa, sfântul trece aproape neobservat, dar el se face totdeauna prezent când e nevoie de sprijin, de mângâiere, de încurajare. El rămâne alături de cel pe care toți l-au părăsit. Pentru el, nici o greutate nu este de netrecut, nici o piedică de neînvins, când e vorba de a scoate pe cineva dintr-o situație disperată.” (Pr. Dumitru Stăniloae)
Biserica mare a Mănăstirii Suruceni, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, și-a sărbătorit luni, 19 decembrie 2022, Ocrotitorul ceresc. Cu prilejul Sărbătorii, credincioșii au avut posibilitatea să se închine la părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, păstrate în Biserica așezământului monahal.
„Căutat-a spre rugăciunea celor smeriţi şi n-a dispreţuit cererea lor.” (Psalmul 101, 18). Cuvintele Psalmistului s-au împlinit minunat în viaţa Sfântului Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai minunați Sfinți ai Bisericii noastre. Smerenia, rugăciunile, milostenia, exemplul vieţii sale ne întăresc și ne îndeamnă spre o schimbare a vieții, spre trăirea Tainei Sfintei Evanghelii asemenea unor fii ai Bisericii lui Hristos.
„La Biserică, venim să deprindem un alt mod de viaţă, decât cel al lumii de astăzi, un mod de viaţă evanghelic. Venim să deprindem un stil de viaţă pe care numai aici, în biserică, îl învăţăm. Acest mod de viaţă l-au trăit, la cote maximale, sfinţii. Ei au întrupat cel mai frumos Evanghelia, devenind o «evanghelie vie». Aşa a fost şi Sfântul Nicolae. Să nu ne oprim numai la darurile pe care Dumnezeu ni le dă prin sfinţii Săi, ci să urcăm la Cel care ni le dăruieşte”, ne îndeamnă PS Ignatie, episcopul Hușilor.
Sfinții au fost oameni asemenea nouă, însă ei şi-au măsurat anii vieţii, având dorinţa puternică de a moşteni Împărăţia Cerurilor. „Toţi cei care cred şi iubesc pe Dumnezeu cu adevărat sunt sfinţi”, ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur. Biserica ne pune înainte chipuri de mari sfinţi, precum Sfântul Ierarh Nicolae, ca văzând stăruinţa lor spre fapte creştineşti şi privind „la sfârşitul vieţii lor, să le urmăm credinţa”. Totodată, sfinții, prin viața lor, ne arată că teologia ortodoxă este o teologie vie. „Această teologie nu constă în idei părelnice și în figuri de stil, nu este o cugetare omenească, ci trăirea Dumnezeului Celui Viu. Sfinții Părinți, ca unii ce au exprimat această teologie vie, ne-o descoperă pentru a ne face să însetăm după o astfel de viață pentru a ajunge să împlinim scopul pentru care am fost zidiți, anume îndumnezeirea,” menționează IPS Hierotheos Vlachos.
După Sfânta Liturghie a urmat înconjurul bisericii cu citirea pericopelor evanghelice rânduite şi un Tedeum de mulţumire. Copilașii prezenți la slujbă au primit cadouri, în cinstea Sărbătorii Ierarhului Mirelor Lichiei, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai copiilor.
Sfinte Ierarhe Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!