La data de 19 octombrie curent, Sfânta Mănăstire Suruceni a găzduit cea de a II-a ediție a Ateneului de Cultură și Credință „Biserica Albă”, cu genericul Ierarhi și mărturisitori ai renașterii identității naționale. Simpozionul Științific Național este organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și a adunat savanți, teologi, bibliotecari și cercetători din țară.

Evenimentul s-a început dimineața cu un Te-Deum în fața moaștelor Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Alba-Ismail. După serviciul divin, Preacuvioasa Maică Epistemia, egumena Mănăstirii Suruceni, a vorbit despre viața, faptele și misiunea prodigioasă a marelui ierarh basarabean, precum și despre momentul aflării moaștelor sfântului părinte, în timpul lucrărilor de reconstrucție a Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” de pe teritoriul mănăstirii, în anul 2018.

Apoi, în sala de festivități a urmat simpozionul, care a fost salutat, din numele Întâi Stătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, de către protoiereul mitrofor Maxim Melinti, care a spus printre altele: cu mila și cu dragostea părintească a Sfântului Ierarh Dionisie Erhan și cu bunăvoința Preacuvioasei Maicii Epistemia, egumena Sfintei Mănăstirii Suruceni, astăzi suntem adunați aici pentru o cauza nobilă: să punem în valoare lucrurile uitate, necunoscute și neobservate. Nicolae Iorga zicea că „un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete”. Să nu uităm trecutul, ca să nu plătim cu preț scump viața omenească, să nu pierdem cultura și să nu lăsăm credința cea strămoșească.

Precuvioasa maică stareță a binecuvântat începutul lucrărilor, dorind celor prezenți râvna și evlavia pentru a da mărturie faptelor și evenimentelor importante din trecutul meleagului nostru.

Doamna Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale din Republica Moldova, a exprimat mulțumire și recunoștință egumenii Epistemia pentru găzduire și receptivitate în realizarea obiectivelor propuse de Biblioteca în comun cu Biserica Ortodoxă din Moldova, precum și celor prezenți pentru dorința de a veni și a împărtăși din cercetările și studiile realizate.

Au urmat referate științifice, oferite de către academicianul Andrei Eșanu, prot. mitr. dr. conf. Octavian Moșin, dl dr. conf. Igor Cereteu, dna dr. Valentina Eșanu, prot. mitr. dr. Maxim Melinti, și alții.

Evenimentul s-a desfășurat într-un dialog amical, încât cei prezenți au simțit prezența harică a Sfântului Ierarh Dionisie, fostul viețuitor, stareț și ctitor al Mănăstirii Suruceni.

Menționăm că menirea forumului cultural-științific este de a promova dimensiunea creştină a culturii naţionale și spiritualitatea ortodoxă. Lucrările forumului sunt dedicate persoanelor marcante ecleziastice, mănăstirilor basarabene ca adevărate centre de cultură națională, spiritualitate ortodoxă și oaze ale valorilor cultural-documentare şi a colecțiilor de carte creştină din fondul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, din mănăstirile și bisericile din țară.

Forumul cultural-științific Ateneumul „Biserica Albă” își desfășoară activitatea sub auspiciile Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.