Arhiereul Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate (BORS) este sigur că lipsirea de cetățenie a ierarhilor Bisericii Ortodoxe din Ucraina (BOUcr) și deschiderea dosarelor de urmărire penală împotriva lor în perioada marilor sărbători – nu este o coincidență, ci o formă de prigoană.

Mitropolitul Germaniei și Berlinului al BORS Marcu (Arndt) care s-a născut în anul 1941 în Germania nazistă consideră că administrația ucraineană procedează cu Biserica mai rău decât a făcut-o Hitler pe vremea lui. Despre aceasta arhiereul a declarat într-un interviu pentru pravoslavie.ru.

Răspunzând la întrebarea, dacă se poate face o paralelă între prigoanele creștinilor în vremea lui Hitler și situația actuală în Ucraina, Înaltpreasfinția Sa a zis: „Din păcate, nu se poate. Hitler nu a ajuns atât de departe, precum o face conducerea ucraineană. El a încercat să creeze o «biserică» care ar fi depins de el și de guvernul său ori care ar fi fost sub controlul lor absolut. Dar nu a reușit prea bine. Chiar protestanții și catolicii care acționau în timpul regimului hitlerist nu erau supuși prigoanelor.”

Ierarhul BORS este sigur că efectuarea perchezițiilor, lipsirea de cetățenia ucraineană a slujitorilor BOUcr și deschiderea dosarelor de urmărire penală împotriva lor în perioada marilor sărbători este o formă „rafinată” de prigoană.

„Bineînțeles că nu este doar o coincidență. După cum am spus, nici lui Hitler nu i-a trecut așa ceva prin minte”, a subliniat mitropolitul.

Conform opiniei vlădicăi, lipsirea dreptului BOUcr de a sluji în biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Biserica-Trapeză din Lavra Pecerska de la Kiev și oferirea acestui drept unei alte confesii, este un semn clar de prigoană împotriva Bisericii.

„Absurdul situației constă în faptul că după căderea puterii sovietice, aceste obiecte de ordin istoric și religios care au aparținut dintotdeauna Bisericii au fost în continuare, în spiritul sovietic, lăsate sub controlul puterii laice. Ele nu au fost returnate Bisericii, deși anume ea, prin propriile puteri, le-a restaurat, în speranța că mai devreme sau mai târziu tot patrimoniul va fi returnat ei, precum s-a întâmplat în alte țări. Însă în Ucraina nu s-a petrecut nimic asemănător”, a spus arhiereul.

Conform afirmațiilor ierarhului, ceva asemănător s-a întâmplat în Muntenegru acum doi ani, când poporul a mers pe baricade.

„În Ucraina nu există o astfel de mișcare, acolo oamenii sunt înfricoșați totalmente. Din aceste pricini puterea poate se prelungească sau să întrerupă acordul cu privire la arenda proprietății bisericești după propria decizie”, a răspuns vlădica.

Prigoana Bisericii în Ucraina contemporană a fost comparată de el cu prigoanele asupra creștinilor în primele secole ale erei noastre.

„Toate aceste eforturi sunt orientate, pentru a declara BOUcr ca fiind inexistentă și a interzice activitatea ei pe teritoriul întregii Ucraine. Ea deja a fost declarată în afara legii în unele raioane, iar acum este prigonită pe teritoriul întregii țări”, a declarat arhipăstorul.

De asemenea, dumnealui a preîntâmpinat pe credincioși să nu treacă la „Biserica Ortodoxă a Ucrainei” (BOU) în cazul interzicerii Bisericii canonice: „Eu cred că aceasta va fi nedrept. Acelora care vor face acest pas li se va aduce o daună duhovnicească, deoarece BOU nu este o organizație bisericească, ea este creată de puterea laică ucraineană, de stat și nu are o comunicare bisericească adevărată. Aceasta se manifestă chiar și prin faptul că ei nu au călugări. De pildă, mănăstirea din Kiev cu hramul în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail aflată sub controlul lor, este pustie.”

Anterior mitropolitul Marcu a declarat că perchizițiile intensive în apartamentele episcopilor, ale preoților, ale credincioșilor, la mănăstirile și alte locașuri ale BOUcr sunt metode de înfricoșare și că „Ucraina se află foarte departe de a fi un stat democrat”.

Sursa: Spzh.news

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.