În perioada 27-30 noiembrie la Mănăstirea Suruceni se desfăşoară un atelier de lucru pentru tineri în vederea îmbunătăţirii organizării activităţilor diaconale. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Obştească „Ajutorul Creştin din Moldova” în colaborare cu Academia “Interdiac” din Republica Cehă. 

Lilia Bulat, preşedintele Asociaţiei „Ajutorul Creştin din Moldova” a declarat: „De regulă tinerii sunt implicaţi în activităţile sociale ce sunt desfăşurate în cadrul parohiilor, dar uneori le lipsesc cunoştinţele teoretice. Evenimentul de astăzi are menirea de a înlătura aceste carenţe.”

Asemenea ateliere au drept scop stabilirea relaţiilor de colaborare între tineri şi formarea unor abilităţi de lucru în care să fie aplicate aceste cunoştinţe.

Jana Adameova, manager în cadrul Academiei „Interdiac” a subliniat: “Este salutabil că în cadrul atelierului de lucru se aplică metoda participativă. Fiecare persoană vine cu experienţa acumulată şi datorită metodelor inovative ea este împărtăşită cu semenii. Unul din obiectivele de bază este oferirea materialului factologic pentru învăţare, care ulterior să fie folosit în lucrul cu tinerii”.

Egumena Epistemia (Goncearenco), stareţa mănăstirii Suruceni şi gazda întrunirii, a remarcat: “Tinerii trebuie să fie antrenaţi în diverse activităţi ale Bisericii. Una este când tinerii participă la serviciile divine şi alta când ei trăiesc în duhul Bisericii, adică se implică nemijlocit în diverse activități din parohie, în special cele de caritate. O coordonare adecvată, îmbinată armonios cu rugăciunea, elanul și sensibilitatea tinerilor, sunt premise reale pentru o activitate reușită.”

La întrunire au participat specialişti în domeniu şi invitaţi din alte ţări unde se desfăşoară astfel de iniţiative. Ateliere similare au fost desfăşurate la Tbilisi (Georgia) şi Erevan (Armenia), după care urmează propuneri de proiect în care vor fi cooptaţi tinerii ortodocşi în diverse activităţi diaconale.

La lucrările atelierului au participat reprezentanți din Cehia, Anglia, Finlanda, Letonia, Estonia, Georgia, Armenia, Serbia, Belarus și Ucraina.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.