Numeroşi credincioşi s-au adunat duminică, 18 decembrie, în străvechea vatră monahală Suruceni, pentru a participa la sfinţirea noii biserici închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
În Duminica a XXVI-a după Cincizecime, a vindecării celor zece leproşi, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din s. Suruceni, raionul Ialoveni.Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 17 decembrie, când a fost săvârşită slujba Privegherii. A doua zi a continuat cu Acatistul Sfântului Nicolae, după care a urmat slujba de sfinţire a Prestolului şi Sfânta Liturghie.
În cadrul serviciului divin, diaconul Victor Manziuc a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Minunea Arh. Mihail” din mun. Chişinău.
Atmosfera a fost una de rugăciune, de pace, de har, şi – surprinzător pentru astfel de evenimente, la care deseori se mai creează îmbulzeală – de linişte şi smerenie. Pelerinii veniţi din toate colţurile ţării au trăit clipe profunde de bucurie duhovnicească.
După slujba de sfinţire a bisericii, ÎPS Mitropolit Vladimir a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa ctitoriei de lăcaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi şi pentru acest dar de mare preţ, care este casa Lui Dumnezeu, sfântul lăcaş în care am intrat şi la al cărui sfinţire am participat. Până la târnosire, biserica este darul oamenilor, ctitorilor, al comunităţii monahale sau al comunităţii parohiale pentru Dumnezeu, după sfinţire, biserica este darul lui Dumnezeu pentru noi, pentru că prin ea de acum primim sfinţirea trupului şi a sufletului nostru prin Sfintele Taine care se vor săvârşi aici”.
Pentru osteneala depusă la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, stareţa sfintei mănăstiri Suruceni, Egumena Epistemia, a fost decorată de către Întâistătător, cu înalta distincție mitropolitană –  Ordinul „Meritul bisericesc”, de gr. I.
De asemenea, mai mulţi ctitori care s-au implicat în construirea şi finalizarea acestei bijuterii arhitecturale s-au învrednicit din partea Arhipăstorului de alese distincţii bisericeşti.
Piatra de temelie a bisericii târnosite a fost sfinţită de Mitropolitul Vladimir la 4 iulie 2008. Lucrările au fost susţinute financiar din daniile credincioşilor.

Sursa: www.manastiri.md

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.