Ce este omul? Omul este făptura cu chipul lui Hristos, omul este alcătuit din suflet și trup; trupul este din pământ, iar sufletul de la Dumnezeu.
Chipul lui Dumnezeu, icoană vie a lui Dumnezeu – aceasta este sufletul fiecărui om, nu numai al creștinului, ci al fiecărui om îndeobște, chiar și al păgânului. Domnul a creat un om, pe Adam și Eva, și din ei întreg neamul omenesc. Pe Adam și Eva i-a făcut după chipul și asemănarea Sa (Facerea 1, 27; 2, 7).

Astfel făptura omenească este chipul lui Hristos, chipul lui Dumnezeu, este ființă purtătoare de Dumnezeu. Aceasta este fiecare om, fiecare om fără excepție.
Ce este important pentru noi, oamenii? Important este sufletul, importantă este această icoana vie a lui Dumnezeu, această icoana a chipului lui Hristos, această icoană a chipului lui Dumnezeu. Şi tu, viețuind în această lume pământească printre oameni, iată, trăiești într-un minunat iconostas al lui Dumnezeu. Fiecare om este o Evanghelie vie a lui Hristos. Domnul, venind în această lume și făcând cunoscută minunata, atotdesăvârșita Sa Evanghelie, cui a făcut-o cunoscută? I-a făcut-o cunoscută omului care deja Îl purta pe Hristos întru sine, Îl purta pe Dumnezeu întru sine. Şi tu, ia aminte ce faci cu ei (cu oamenii). Poartă-te întotdeauna cu ei ca și cu făpturile întru care viază Hristos.
Fiecare om este, precum am spus, un mic Hristos, un mic Dumnezeu, în facere. Ia aminte cum te porți, ce cuvinte rostești, ce fapte săvârșești, cum te comporți cu oamenii. Vei da răspuns la înfricoșătoarea Judecată pentru fiecare faptă. Ia aminte ce răspuns vei da. De aceea, poartă-te față de oameni ca față de făpturile lui Dumnezeu, și nu ca față de urmașii maimuțelor, nu ca față de animale, așa cum învață astăzi mulți lipsiți de minte. Privește-l pe fiecare om ca pe fratele tău întru Hristos, privește-l ca pe fiul lui Dumnezeu, privește-l ca pe zidirea lui Dumnezeu, și atunci vei fi gata și în stare să împlinești orice faptă bună, orice faptă evanghelică.
Dumnezeu S-a făcut Dumnezeu-Om, ca să arate cât îi este de asemănător omul lui Dumnezeu, omul cel unit cu Dumnezeu. Aceasta este ceea ce cere și asteaptă Evanghelia Domnului de la noi.

Cuviosul Iustin de la Celie, Cuvinte despre veșnicie – predici alese, Editura Egumenița, 2013

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.