Mare scofală că aţi întâmpinat neplăceri! Toate acestea sunt în firea lucrurilor. Adică, nu aveţi de ce să vă tulburaţi. Iată la ce să vă gândiţi mai bine: cum să suportaţi o lovitură peste obraz şi, mai mult, cum după această palmă să întoarceţi şi celălalt obraz? Căci aceasta este porunca Domnului! Dacă ceea ce s-a întâmplat este o palmă peste un obraz, întoarceţi-l şi pe celălalt. Iar dumneavoastră vreţi să o ștergeți! Bună elevă a lui Hristos! Iar acesta-i abia alfabetul, adică stă scris pe primele pagini, la începutul Evangheliei.

Răbdaţi, aşadar! Dar cred că acum deja totul s-a aranjat, şi nu mai scormoniţi în trecut. Iată că şi părintele v-a acordat atenţie, de ce credeţi, oare? Ca să vă bucuraţi cu duhul. Aşadar, bucuraţi-vă cu duhul! După mine, acesta este cazul cel mai neînsemnat, iar faptul că v-a tulburat într-atât s-a datorat stării de atunci a duhului dumneavoastră – o stare trecătoare. Pace vă doresc!

Şi, la orice vreme, nu trebuie să întreprindeţi nimic în stare de tulburare, căci această stare este nechibzuită, şi cu atât mai mult nu trebuie să întreprindeţi ceva hotărâtor. Liniştiţi-vă!

Sfântul Teofan Zăvorâtul, Învățături și scrisori despre viața creștină, Editura Sophia, București, 2012, p. 106

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.