Hățișul acestei lumi, al acestor vremuri încâlcește pe cât îi este posibil capacitatea omul de a înțelege viața, de a înțelege de ce există, cine l-a creat, pentru cine l-a creat, de ce există omul pe pământ, de unde vine, unde merge și ceea ce trebuie să facă. Legat la ochi de propriile-i patimi omul vremurilor noastre nu mai poate distinge adevărul și realitatea și se amăgește în virtual.
Există o vorbă haioasă prin popor care spune așa: „când se luptă pentru o cauză, se începe cu o pauză!”
Așa și omului modern îi este necesară o pauză, are nevoie să se oprească din această inerție a pierzării și să cugete un pic spre sinele său.
Părintele Sofronie Saharov spunea că „Civilizația lumii moderne este o cultură a căderii!” iar singura cale de ieșire din acest labirint este reașezarea omului in atârnarea de Dumnezeu, de Mântuitorul lumii acesteia. Părintele Simeon Kraiopolous ne propune: Să facem ceea ce trebuie pentru a normaliza sinele nostru! Să nu problematizăm.
Astăzi, toate s-au întors cu susu-n jos. Neamul omenesc s-a transformat. Omul a ajuns să aibă probleme și cu somnul. Sunt mulți cei care nu pot dormi și iau medicamente pentru a putea dormi puțin! Este nevoie să existe pace înlăuntrul omului pentru ca somnul să vină.
Trebuie să ne problematizăm mult cei care avem dispoziție să facem aceasta. Fiecare pentru el. Să ne problematizăm și să facem tot ceea ceea ce este nevoie pentru ca sinele nostru să se normalizeze.
În ciuda bunei intenții pe care o are omul, nu lasă să se înstăpânească în el pacea lui Hristos, iubirea lui Hristos, izbăvirea pe care o oferă Hristos, bucuria pe care o dă Hristos.
Nu înseamnă că nu este suficentă credința în Hristos, că omul nu s-ar vindeca prin credința în Hristos.
Problema este că omul își închipuie că el crede, dar în realitate nu crede, își închipuie că se dăruiește lui Hristos, dar în realitate nu se dăruiește, își închipuie că făptuiește poruncile lui Hristos, dar nu o face. Există stări care, în ciuda bunei intenții, nu lasă credința să înainteze mai adânc.
Simeon Kraiopolous – Sufletul meu, temnița mea, Editura Bizantină, 2009