Așadar, adevărata țintă a vieții noastre creștine este dobândirea Sfântului Duh, în timp ce rugăciunea, privegherea, postul, milostenia și alte fapte virtuoase făcute în numele lui Hristos nu sunt decât mijloace.

– Cum să-l dobândești?

– Dobândirea este același lucru cu câștigarea. Știi ce înseamnă a câștiga bani? Cam același lucru este și cu Sfântul Duh.

În general, pentru oameni, scopul vieții este câștigul de bani. Boierii, pe deasupra, doresc și onoruri, distincții și recompense pentru serviciile aduse țării. Dobândirea Sfântului Duh este de asemenea un câștig, dar un câștig veșnic, izvorâtor de daruri; foarte asemănător câștigului vremelnic, și se obține prin aceleași mijloace.

Domnul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, compară viața noastră cu o călătorie și activitatea pământească cu un negoț. Ne recomandă tuturor: „Neguțătoriți până ce voi veni, răscpumpărând vremea, căci zilele rele sunt” (Luca 19, 13; Efeseni 5, 16).

Cu alte cuvinte: grăbiți-vă să obțineți bunătățile cerești cu ajutorul bunurilor pământești. Aceste bunuri pământești nu sunt altceva decât fapte virtuoase făcute în numele lui Hristos și care ne aduc harul Sfântului Duh.

Sf. Serafim de Sarov

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.