Dintru început ia-ți îndreptar credința, ca să dai rost și noimă vieții tale, s-o cârmuești, adică, cu toate ale sale către Dumnezeu. Fără de El e vană și deșartă, și nimicnicie. Cu El, viața-i bogată și plină de tâlc.

Fii cu Domnul în fiecare zi, clipă de clipă.

Fă-ți cale către El cu faptele și gândurile tale.

Cel care le-a făcut pe toate, a pus în toate un temei dumnezeiesc. Împărtășește-te de ele, dar, duhovnicește, cum le-a gândit pe ele Dumnezeu, cu gândul pururea la El. C-ai să dai seama de cum te-ai folosit de toate cele ale vieții tale.

Începe tot lucrul tău, oricât de mic, cu Dumnezeu și săvârșește-l ca înaintea feței Sale.

Sârguiește ca pe toate să le faci cu Domnul, și fără El nimic să nu faci.

Ai pentru asta sfânta rugăciune. Pune plămada ei în fiecare faptă și în fiecare gând. Ce-ai de făcut, începe cu binecuvântare, și mulțumește când ai isprăvit. Izbânda pune-o pe seama lui Dumnezeu; pentru ponoase, cere-I Lui iertare. Roagă-te când lucrezi, ori măcar lucrează în duh de rugăciune. Că rugăciunea uneltește ca nimeni alta unirea omului cu Dumnezeu.

Zi de zi, uită tot mai mult de tine și uită-te tot mai mult la Dumnezeu. Trăiește mai puțin din ale tale și mai mult din ale Sale. Și tot mai mult ai să te legi de El.

Seara, socotește câte greșeli ai făcut și te căiește; dimineața, ia-ți viața ta de la început, fiecare zi a ta să fie încă un pas spre Dumnezeu.

Nu-i trândăvie viața, ci trudă și alergare. Adună în toată vremea vieții tale cu Hristos, ca să nu ți se risipească viața. Ca în veșnicie să viem întru El, Cel ce este „totul întru toți” (Coloseni 3, 11).

Jean-Claude Larchet, Ține candela inimii aprinsă. Învățătura Părintelui Serghie, Editura Sophia, p. 107-108

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.