Europa Liberă: La o discuție cu maica Epistemia, stareța mănăstirii Suruceni, ea avea să-mi spună că există riscul să apară și alți slujitori, care să-i sfătuiască pe oameni să voteze după alte criterii decât cele morale. Dar dialogul cu maica Epistemia l-am pornit tot de la ctitorie.
Maica Epistimia
: „Ctitorii sunt cei care în permanență au susținut și susțin sfintele locașuri, sunt cei care nu au fost indiferenți de ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri și cei care au pus umărul în permanență ca să perpetueze tot ceea ce este frumos, tot ce este bun și plăcut în fața lui Dumnezeu.
Europa Liberă: Dar în ultimii ani tot mai mulți politicieni devin ctitori. Prin asta lor li se iartă greşalele, păcatele?
M
aica 
Epistimia: „Nu este vorba de păcat. Și politicianul este un om, și politicianul are o credință.”
Europa Liberă: Este Fiul lui Dumnezeu.
Maica 
Epistimia: „Exact, și nu putem privi politica a fi un impediment în ceea ce privește susținerea de lăcașuri. Și politicienii sunt creștini, și politicienii sunt membri ai acestei societăți și au drepturi, au drepturi depline ca și ceilalți.”
Europa Liberă: Maică stareță Epistemia, dar cine sunt ctitorii mănăstirii de aici, de la Suruceni?
Maica 
Epistimia: „Ctitorii mănăstirii de la Suruceni sunt mulți, cei care până la venirea noastră, ulterior domnul Gabriel Stati, domnul Iurie Năstas, Ștefan Cataranga, Paraschiva, mulți, mulți, mulți.”
Europa Liberă: Îi pomeniți?

Maica Epistemia: „Bineînțeles ei intră în dipticul mănăstirii și sunt pomeniți pentru totdeauna. Ar fi absurd ca să nu facem lucrul acesta, avem o datorie în fața lui Dumnezeu de a pomeni pe toți cei care vin, se roagă, contribuie la reconstrucția mănăstirii.”
Europa Liberă: E bine că biserica e separată de stat?

Maica Epistimia: „În principiu, trebuie să privim și la lucrul acesta ce înseamnă – biserica e separată de stat. Poate separată din punct de vedere administrativ. În ceea ce privește creștinii, sunt și ei membri ai societății și de a face o distincție strictă stat-biserică este pur și simplu absurd. Este greșit fiindcă omul trebuie să fie același, atât în biserică, cât și în afara bisericii. Deci, dacă nu-ți onorezi obligațiile în calitate de fiu al lui Dumnezeu, nu știu dacă ai putea să ți le onorezi în calitate de politician, administrator, manager și nu știu ce.”
Europa Liberă: Ați avea nevoie și de finanțe din partea statului? Sau asta ar obliga la ceva?

Maica Epistimia: „Nu obligă la nimic. Dacă va fi voia lui Dumnezeu, vor fi, dacă nu – nu vor fi. Deci, acceptăm lucrurile așa cum sunt, slavă lui Dumnezeu de ceea ce este. Sunt creștini dornici de a investi în casa lui Dumnezeu și nu ne punem problema. Să fie esențială dorința de a face ceea ce trebuie să facem în calitate de creștin ortodocși. În rest Dumnezeu le adaugă. Mai întâi cele ale lui Dumnezeu, ulterior celelalte se vor adăuga vouă – așa zice Scriptura, așa că slavă lui Dumnezeu pentru toate.”
Europa Liberă: Politică se face în locașul sfânt?

Maica Epistimia: „În locașul sfânt trebuie să facem politica lui Dumnezeu. Deci, să fim imparțiali, să fim deschiși și dornici de a întinde mâna tuturor celor care ne vin și ne solicită acest lucru, a face politica lui Dumnezeu înseamnă a iubi pe Dumnezeu și a iubi pe aproapele ca pe tine însuți.”

                                                                                                                            Sursa: http://www.europalibera.org/

Posted in: Interviuri.
Last Modified: februarie 12, 2017

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.