3 scurt metraje, inspirate din literatura patristică ortodoxă, ce au caracter moralizator-catehetic. Filmul a fost realizat în 2011. Regizorul filmului este Vitalii Liubețkii. În rolurile principale joaca: Alexandr Tkacenok, Mihail Eisman, Elena Sidorova, Nichita Palicevskii, Andrei Volcek.

Despre film: “Și ucenicii, apropiindu-se de El, I-au zis: De ce le vorbești lor în pilde? Iar El, răspunzând, le-a zis: Pentru că vouă vi s-a dat să cunoașteți tainele Împărăției Cerurilor…” (Matei 13, 10).
Filmul “Pritci” este realizat în cel mai ortodox mod, fiind produs de cel mai modern cinematograf ortodox din zilele noastre. În fiecare dintre cele trei episoade spectatorului i se pune în față câte o pildă folositoare de suflet. Pildele sunt povestite cu o sinceritate asemănătoare celei pe care o au părinții cînd le citesc copiilor seara cîte o poveste.
Prima pilda “O ascultare ieșită din comun” vă propune să reflectați asupra păcatului mândriei și asupra valorii mult superioare a smereniei creștine.
“Mîine îți dau binecuvântare să mergi la cimitir, și atunci cînd vei vedea că oamenii intră cu mortul în cimitir – batjocorește mortul cu cele mai urîte cuvinte”, îi spunea starețul fratelui care intrase decurând în mănăstire. După un astfel de început intrigant urmează o continuare nu mai puțin interesantă.
A doua pildă e despre oamenii care Îl întreaba de fiecare dată pe Dumnezeu: “Doamne de ce nu ne auzi?”. Această pildă uluitoare a fost scrisă la începutlul secolului al XX-lea de Sfîntul Vasile Kineșeskii.
În a treia pildă se vorbește despre o femeie care credea că respectă întru totul Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos, citind toată ziua rugăciuni și frecventînd slujbele bisericii fără a săvîrși vreo faptă bună. Suntem atât de ocupați cu noi înșine încât nu ne mai vedem unii pe alții, nu mai avem timp unii pentru alții și astfel ne despărțim de Hristos.
Filmul deschide o perspectivă nouă de a înțelege Patericul, o perspectivă care începe din viața de zi cu zi a fiecărui creștin.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.