Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, și-a exprimat îngrijorarea față de situația internațională actuală, susținând că lumea face ea însăși un pas către un nou război mondial.

„Situația actuală amintește, din ce în ce mai mult, de perioada premergătoare Primului Război Mondial. Programele de știri s-au transformat în rezumate de știri din prima linie, în fiecare zi auzind despre mai multe victime. Într-adevăr, până acum conflictele au avut loc la nivel local, dar țări și blocuri politico-militare întregi au ajuns la o retorică militaristă”, a notat mitropolitul, într-un articol publicat în suplimentul săptămânal al Rossiiskaia Gazeta.

Polarizarea a ajuns la un punct critic, spune autorul.

„Diferite țări creează și mențin, prin intermediul mass-mediei, o imagine a inamicului. Și, aceasta înseamnă că nu mai este decât un pas până la o declarație de război la nivel mondial”, notează în articol.

Ierarhul crede că principala lecție a ambelor războaie mondiale constă în faptul că ele nu au avut câștigători.

La cei o sută de ani de la Primul razboi Mondial, „în unele locuri se vor construi noi monumente ale eroilor, în altele se curăță cimitirele memoriale, în alte părți au loc festivități. Dar, aniversarea războiului devine, cumva, și un motiv pentru regândirea rezultatelor sale la scară globală? Rezultatele celor două războaie mondiale ar fi o lecție pentru liderii la nivel mondial de care depinde începutul celui de-al treilea”, a spus ierarhul.

Conform Mitropolitului Ilarion, astazi, părțile în impas au folosit deja accidentul aviatic din Ucraina, pentru acuzații reciproce, cu „declarații politice puternice și solicitând represalii și răzbunare”.

„La fel, acum 100 de ani, un foc al unui terorist sârb asupra moștenitorului austro-ungar la tron ​​a dus la război. Se părea că cele mai importante puteri mondiale așteptau aceasta împușcatură, pentru a începe sacrificarea la nivel mondial”.

Sursa: http://www.patriarchia.ru/

 

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.