La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut recent un nou volum dedicat Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu care prezintă cadrul social-economic şi politico-cultural al întregii epoci brâncoveneşti, dar şi amploarea personalităţii Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

Volumul „Constantin Vodă Brâncoveanu: viaţa, domnia, epoca“ este o retipărire a ediţiei apărute în anul 1969 şi cuprinde 11 capitole, în cuprinsul cărora sunt prezentate concluziile studiilor întreprinse de către doi profesori, eminenţi cercetători ai „epocii brâncoveneşti“, şi anume Ştefan Ionescu şi Panait I. Panait. Profesorul Panait I. Panait precizează că propunerea pentru realizarea acestui volum a venit din partea profesorului Ştefan Ionescu, fiindcă în istoriografia românească de până atunci încă nu fusese elaborată o monografie de asemenea proporţii, dată fiind şi perioada de domnie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, neobişnuit de lungă pentru acele vremuri, de 25 de ani, dar şi numeroasele mărturii arheologice, efectuate pe diferite şantiere de către cei doi, care erau legate de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu.

Prof. univ. dr. Ştefan Olteanu arată, în prefaţa acestui volum, că cei doi autori au reuşit să realizeze, cu ajutorul documentelor, cadrul social-economic şi politico-cultural al întregii epoci brâncoveneşti, o epocă ce a dat o „identitate proprie evoluţiei societăţii nord-dunărene din această ultimă treime a secolului al XVIII-lea, cu prelungiri în primul deceniu al secolului următor“ şi în cadrul căreia societatea din această perioadă „evoluează sub aspectul evoluţiei economiei de transformare şi al creaţiei cultural-artistice, către vremuri dominate de «opoziţia» dintre medieval şi noile cerinţe ale dezvoltării societăţii, în măsură să definească coordonatele fundamentale ale conceptului de „epocă brâncoveneasc㻓.

În cuvântul-înainte la acest volum, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arată că reeditarea volumului „Constantin Vodă Brâncoveanu: viaţa, domnia, epoca“ va contribui la îmbogăţirea cunoştinţelor noastre în ceea ce priveşte amploarea personalităţii Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, deoarece „cititorul este chemat, încă o dată, să-i cunoască viaţa, să-i preţuiască domnia, să evalueze epoca, pentru ca să poată înţelege corect dimensiunea duhovnicească pe care o lasă posterităţii Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu“.

Volumul a fost îngrijit de pr. Mihai Ovidiu Căţoi şi, pe lângă cele 11 capitole, cuprinde o listă a ilustraţiilor, un index al numelor de persoane şi locuri, dar şi o listă, fără pretenţia de a fi exhaustivă, cu izvoare, lucrări generale şi speciale ale cercetătorilor „epocii brâncoveneşti“ care au fost ocolite la prima ediţie din motive ideologice sau care au fost alcătuite în perioada de după lansarea volumului în 1969 şi până astăzi.

Sursa: www.basilica.ro

prezentare-carte

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.