Zilele noaste sunt zilele din urmă. Eu nu sufăr, mă iertați, de profetism, de profetismul facil și nici nu vreau să vorbesc în felul acesta, dar urmez Evanghelia. Evanghelia spune că în zilele din urmă viața credincioșilor va fi foarte dificilă. Oare, când va veni Fiul Omului iarăși pe pământ, la a Doua Venire, va mai găsi credință printre creștini?

Aceasta înseamnă că vor fi foarte dificile împrejurările acelea. Spune Evanghelia că chiar și cele care vor avea în pântece se vor ruga să cadă munții peste ele și să le acopere, pentru a nu vedea ziua cea înfricoșătoare a Domnului. Zilele cele din urmă vor fi înfricoșătoare. Dar se spune, și Sfinții Părinti au spus, că Harul lui Dumnezeu în zilele cele din urmă va fi vizibil, pipăibil, va fi îmbelșugat revărsat în lume. Și acest lucru se împlinește prin prezența sfinților, prin modul înnoit al participării credincioșilor la Liturghie. Aceasta este în acord și cu cuvântul Apostolului Pavel, care spune că Dumnezeu nu ne va lăsa să cădem în ispite mai mari decât putem duce, decât puterea noastră. Împreună cu ispita va rândui și ieșirea din ispită.

Tocmai în timpurile acestea se lucrează taina îndoită a lumii: se înmulțesc necazurile, se înmulțește fărădelegea, dar și Harul lui Dumnezeu se revarsă cu mai multă îmbelșugare. Vedem acest lucru continuu în viața credincioșilor. Într-o zi un om este tâlhar la drumul mare, iar în cealaltă devine înger al lui Dumnezeu în biserică, fiu purtător de lumină al Bisericii. Și aceasta este minunea. Deoarece Biserica noastră a păstrat modul de viață isihast, adică nemijlocitul contact cu energia lui Dumnezeu, în ciuda slăbiciunilor noastre omenești. În ciuda slăbiciunilor Bisericii, care țin de factorul uman, aceasta are puterea și Harul să nască icoane ale lui Hristos, adică să sfințească pe oameni. Aceasta este mare taină a Bisericii. Și o vedem pretutindeni.

Am văzut de multe ori, și în Europa, în Franța, atunci când trăiam acolo, și în Anglia, unde trăiesc acum, am văzut și văd oameni venind traumatizați, cu fața desfigurată, complet epuizați, deoarece sufletul lor s-a alipit de patimi, de patimă. Vin, însă, cu smerenie și cu inima arzândă, la Spovedanie și la Dumnezeu. Si Dumnezeu ia acest nimic, care reprezintă tocmai materialul potrivit pentru El – deoarece Dumnezeul creștinilor are puterea și Harul de a crea din nimic –  ia acest nimic, acest om care se află într-o stare de mare stricăciune și cădere, și în puține zile, cu Harul Sfintelor Taine ale Bisericii și prin chemarea Numelui lui Hristos îi vezi și te rușinezi să-i mai privești în ochi, devin fii ai Bisericii cu chipuri de lumină.

Arhim. Zaharia Zaharou, corortodox.blogspot.com

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.