Toți părinții trebuie să-și crească copiii pen­tru Dumnezeu. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Cea mai buna moștenire pe care pot să o dea părinții copiilor este buna creștere. Aceasta are mult mai mare valoare decât toate bogățiile și bunurile pământești… (Sfântul Sfințit Mucenic Vladimir al Kievului)

Dacă pruncii cărora le-ai dat naștere pri­mesc creșterea cuvenită și prin grija ta sunt povățuiți la virtute, aceasta va fi începutul și temelia mântuirii tale, și, pe lângă răsplățile pentru faptele tale bune, vei primi mare plată și pentru creșterea lor(Sfântul Ioan Gură de Aur)

***

Suntem părinți răi, nepăsători. Și femeile nu folosesc vremea sarcinii pentru a începe educația nu numai duhovnicească, ci pur și simplu morală. Iar după aceea ne mirăm cum se face că avem asemenea copii.

Or, purtarea acestora , tendințele lor sunt, pe lângă toate celelalte, și urmare a educației primite de la noi. Pentru că nu făcând morală se educă copiii. Dacă în familie este pace și înțelegere, liniște și dragoste, copilul deja capătă o experiență duhovnicească normală. Daca în casă sunt neînțelegeri, certuri, rivalitate între părinți, pe scurt, orice manifestare a neiubirii, copilul capătă răni sufletești care apoi vor trebui tratate toată viața, și vindecarea lor stă sub semnul intrebării. În felul acesta, cu nechibzuință, ne putem mutila propriii copii.

Bineânțeles, Domnul poate, într-un fel aparte, să-l smulgă pe om din adâncul educației strâm­be, însă aceasta este de fiecare dată o minune dumnezeiască. De aceea, mamele care nu s-au folosit de timpul pe care l-au avut ca să le dea copiilor o educație adevărată și n-au crescut oa­meni adevărați nu trebuie să mai piardă acum vremea care le-a fost dată pentru pocaință și ru­găciune, ca Domnul să facă iarăși o minune și să ridice fii lui Avraam din aceste pietre. (Protoiereul Vladislav Svesnikov)

***

Dacă lăsăm copilul să crească de capul lui, în el va începe să se dezvolte nu binele, ci răul, așa cum și în natură, dacă nu intervine omul, va crește nu grâu, ci neghine, spini și mără­cini. (Sfântul Sfințit Mucenic Vladimir al Kievului)

***

Tinerețea, care este în sine înclinată spre toate răutățile, are nevoie de supraveghere îndeaproape, de bună creștere și povățuire, însa în loc de asta dă peste un mare rău – sminteala cea otravită a obiceiurilor părintești… iar sminteala se răspândește ca un incendiu tot mai departe, mistuind templele cele însuflețite. Vai de copiii din pricina smintelii acesteia, însă de două ori vai de părinții care în loc să dea în­vățătură folositoare molipsesc și otrăvesc inimile cu pilda lor rea! (Sfantul Tihon din Zadonsk)

***

În educaţia copiilor, mai întâi de toate trebuie să ne educăm noi înşine. Evident, căldura din familie educă mult mai bine decât orice cuvinte, şi, dimpotrivă, cuvintele anoste ale părinţilor obţin exact efectul contrar. (Protoiereul Vladislav Svesnikov)

***

Atunci când cunun, le spun soţului şi soţiei: „relaţiile conjugale, respectul, dragostea,tandreţea şi căldura sufletească – sunt 90% din educaţia copiilor, restul trebuie doar subliniat şi nici nu trebuie să vorbiţi mult”. (Ptotoiereul Valerian Krecetov)

***

Fiecare dintre voi, tati și mame, să se și îngrijească de minunatele sale opere la fel ca artiștii ce făuresc cu multă sârguință tablouri și statui – pentru că pictorii, punand zi de zi tabloul în fața lor, îl acoperă cu culori, străduindu-se ca totul să fie așa cum trebuie. La fel fac și pietrarii, înlăturând ce e de prisos și adăugând ceea ce lipsește. Și voi, la fel ca cei care fac statui, să folosiți pentru creșterea copiilor toată vremea pe care o aveți, făcând pentru Dumnezeu statui vrednice de minunare: înlăturați ce e de prisos, iar ceea ce lip­sește adăugați, și urmăriți zi de zi cu luare‑aminte ce dar au din fire copiii, ca sa-l inmultiti, si ce lip­sa, ca s-o înlăturați, și cu deosebită osârdie izgo­niți orice prilej de neânfrânare, căci înclinarea că­tre aceasta este cu precădere vătămătoare pentru sufletele tinere. Cel mai bine este să-l înveți cu trezvia înainte să apuce să guste din cele moleșitoare: să biruie somnul, să privegheze la rugăciune, să însemneze cu semnul crucii toate cuvintele și toate faptele sale. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

***

Acum, când copiii voștri sunt încă mici, trebuie să-i ajutați să înțeleagă ce este bi­nele. Acesta este sensul cel mai profund al vieții. (Starețul Paisie Aghioritul)

Cum să educăm ortodox copilul. 300 de sfaturi înțelepte pentru părinți de la sfinți și mari duhovnici, Editura Sophia, 2011

Sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.