Buruienile, cum ar fi păpădia, sunt bine-cunoscute pentru distrugerea pajiștilor, a grădinilor și căilor de acces de pretutindeni. Dar oare ar putea fi această buruiană considerată inferioara, o binecuvântare deghizată? O privire mai atentă dezvăluie designul extraordinar oferit de Dumnezeu chiar și acestor plante ambițioase și de-a dreptul surprinzătoare.
Ce este o buruiană? Potrivit spuselor lui Merriam-Webster, o buruiana este „o plantă care nu este pretuiță în locul în care se dezvoltă,  și care are de obicei o creștere viguroasă.” [1] Pur și simplu, buruienile sunt plante nedorite cu prea multă personalitate.
Am o relație de tip iubire-ură cu buruienile, în special cu meișorul. Ca un grădinar avid, această plantă neînfricată a fost odată dușmanul meu de moarte. Sunt sigur că a sabotat de una singura carierele mai multor horticultori. Nu multe plante pot pune asediul asupra unei peluze de flori sau a unui rând de salată cu o tenacitate atât de nemiloasă! Dar observarea atentă a lumii lui Dumnezeu arată că până și meișorul este conceput pentru un scop.

Brigada pentru refacerea ecosistemului lăsat de Dumnezeu

Nu este un accident că buruienile au urmat oamenii în întreaga lume. Dintre toate creaturile lui Dumnezeu, ființele umane provoacă cea mai mare dezordine de pe fața  pământului. De la grădinăritul din curte până la construcția mall-urilor, facem o grămadă infiorătoare de săpături, arături și excavații.
Dar natura nu tolerează pentru prea mult timp solul arid, el trebuie acoperit cât mai repede posibil. Pământul expus se erodează cu cea mai mică ploaie, spălând nutrienți și minerale prețioase. Lumina soarelui bate pe terenul neprotejat, arzând astfel comunitatea nevăzută a microorganismelor care trăiesc în scoarța terestră.
Să intre, așadar,în scenă, echipa de reparare a ecosistemelor! Buruienile, cum ar fi meișorul, sunt plantele pioniere ale lui Dumnezeu, colonizând solul care altminteri, ar fi nelocuibil pentru speciile mai puțin rezistente. Rădăcinile lor stabilizează solul și contribuie la prevenirea eroziunii. Tulpinile și frunzele plantelor protejează solul de căldura excesiva a soarelui, transformând lumina solară în materie organică, care se va reclica mai târziu în sol, după moartea plantelor.

Prima linie în Succesiunea Ecologică

Pe măsură ce buruienile preiau o bucată de pământ gol, începe un proces numit succesiune ecologică. Succesiunea este mișcarea unei comunități vii din natură în direcția construirii unui ecosistem matur sau a unui „climat”, cum ar fi de exemplu pădurea. Acest proces natural important este modul în care plantele și animalele au repopulat pământul după ce au fost distruse de potopul global din vremea lui Noe, iar succesiunea continuă inca, peste tot în jurul nostru.
De exemplu, ce s-ar întâmpla în gradina dvs. dacă v-ați opri din tunderea ierbii și ati lăsa-o să crească în voie? Daca ați locui într-o zonă cu multe precipitații, în 30 de ani curtea dvs. ar fi pe cale sa devină pădure. De fiecare dată când tundeți gazonul, dați înapoi ceasul succesiunii ecologice.
Buruienile sunt în prima linie de luptă a armatei biologice când vine vorba de vindecarea unui peisaj pustiu. Deci, data viitoare când buruienile iși vor face aparația pe peluza dvs. de flori, puteți să-i mulțumiți Creatorului pentru înțelepciunea și grija Lui și să vă gândiți să adăugați mai multe plante perene în culturile dumneavoastră!

Păpădia, o buruiană vindecătoare

Pe lângă repararea cuminte a pământului, buruienile au servit pentru mii de ani omenirea atât ca hrană, cât și ca tratament. Multe buruieni nedorite, aflate pe lista neagră în clubulu grădinarilor, au o istorie bogată de utilizare în fitoterapie (medicina bazată pe puterea vindecatoare a plantelor). Unele au fost chiar importate inițial ca verdețuri, cum este și buruiana mea favorită din toate timpurile: păpădia.
Umila păpădie ar putea fi considerată cea mai faimoasă buruiană a Americii. Se afișează în întreaga țară ca o impresionantă floare galbenă, care împestrițează peluzele verzi – o priveliște care poate aduce blesteme murmurate pe buzele multor proprietari. Personal, eu ma bucur de culoarea pe care o aduce.
Deși alungată din majoritatea grădinilor, păpădia este mai bună pentru tine decât spanacul! Plantele verzi au niveluri ridicate de vitamina A și vitamina C, doze de vitamina K și o serie de alți nu
trienți importanți. Rădăcina și frunzele de păpădie au o istorie lungă de utilizare medicală în tratarea problemelor digestive, revigorarea ficatului și a vezicii biliare și multe altele.
Mulți istorici cred că papadia a ajuns în America de Nord ca o planta ierboasa și pentru zarzavat, probabil pe Mayflower (nava în care pelerinii au navigat din Anglia către America în anul 1620). Chiar și astăzi, păpădia este cultivată în țări din întreaga lume. Întreaga plantă este comestibilă de la rădăcină la frunze, tulpină și floare. Desigur, întotdeauna identificați cu precauție plantele sălbatice și consultați un profesionist înainte de a utiliza orice plantă în scop medicinal.

Dar nu sunt buruienile un rezultat al păcatului?

Înainte ca păcatul să intre în lume, Dumnezeu a pus pe Adam și Eva în grădina Edenului să o lucreze și să o aibă în grijă. (Facere 2, 15). Însă activitatea lor a inclus și smulgerea buruienilor? Ei bine, da și nu. Adam nu trebuia să-și facă griji cu privire la preluarea buruienilor nocive. Cu toate acestea, el probabil a trebuit să miște și să aranjeze plantele ca parte a îngrijirii grădinii. Așadar, smulgerea plantelor nedorite a fost probabil în lista de sarcini.
Din experiența mea, smulgerea buruienilor poate fi o muncă obositoare și plictisitoare. Dar în creația originală a lui Dumnezeu, toată munca era plăcută și ușoară. Chiar și acum, întrezărim sclipiri de bucurie de pe urma muncii binecuvântate. Smulgerea liniștită a buruienilor de pe straturile din grădină poate fi o modalitate relaxantă de a petrece o dimineață senină de vară.
Din păcate, munca a devenit dificilă când Dumnezeu a blestemat pământul din cauza neascultării lui Adam și a Evei. În consecință, unele buruieni, cum ar fi ciulinii și urzicile, au dezvoltat structuri de apărare, dureroase sau iritante la contact, care nu erau necesare înainte de căderea în păcat.

Și a grăit către Adam: „Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: „Să nu mănânci”, blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale! Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului! (Geneza 3: 17-18)

Multe dintre aceleași tipuri de plante care acum sunt considerate buruieni cotropitoare (sau predecesorii acestora) s-au devoltat în creația originală a lui Dumnezeu, fiecare proiectat cu măiestrie pentru nișa sa ecologică. Păpădiile, ciulinii mălăieți și chiar meișorul – toate se aflau într-un echilibru perfect cu restul creației lui Dumnezeu. De când Dumnezeu a blestemat pamantul, acest echilibru armonios a fost întrerupt, iar buruienile adesea preiau terenul plantelor mai puțin hotărâte.
Potopul din zilele lui Noe a schimbat drastic echilibrul dintre viața plantelor și a animalelor de pe pământ. Multe specii care au populat pământul înainte de potop au dispărut după aceea și s-au format ecosisteme noi. Plantele oportuniste au înlocuit nișa acelor specii care nu au supraviețuit Potopului și consecințelor acestuia. Plantele s-au adaptat nișelor particulare și locațiilor lor. Aceasta înseamnă că speciile dăunătoare, indiferent dacă sunt introduse în mod intenționat sau accidental de către om, pot monopoliza ecosisteme întregi și pot determina dispariția acestor specii indigene.

Restaurarea buruienilor – și toate celelalte

Știați că și buruienile au un viitor glorios al răscumpărării? Da, într-o zi spinii și orice alt efect al blestemului vor dispărea pentru totdeauna (Apocalipsa 22: 3)!
Datorita Evangheliei, putem aștepta cu nerăbdare momentul în care Domnul nostru Iisus va domni peste noile ceruri și peste noul pământ (2 Petru 3:13, Apocalipsa 21: 1-5). Creația se va restabili într-o armonie perfectă și ne vom bucura de prezența lui Dumnezeu pentru eternitate.

Pentru că făptura așteaptă cu un dor nestavilit descoperirea fiilor lui Dumnezeu. Căci făptura a fost supusă deșertăciunii, nu din voia ei, ci din cauza celui care a supus-o -cu nădejde, pentru că şi făptura însăşi se va izbăvi din robia stricăciunii, ca să fie părtaşă la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu ( Romani 8: 19-21).

Autor: Erik Lutz
Sursa: AnswersinGenesis.org | Why Did God Make Weeds? facerealumii.ro

Traducător: Emilia Comoniță

[1] “Weed,” Merriam-Webster.com, n.d., https://www.merriam-webster.com/dictionary/weed.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.