Sfântul Naum de Ohrida, prăznuit în fiecare an la data de 23 decembrie, a fost unul din ucenicii Sfinţilor Chiril şi Metodie şi lucrător plin de râvnă împreună cu aceştia. Sfântul Naum, trăitor între anii 830 şi 23 decembrie 910, a fost un dascăl medieval bulgar.
Născut în Imperiul bizantin în vremea când Biserica se apăra din nou de cei care luptau împotriva sfintelor icoane, în jurul anului 843, Sfântul Naum de Ohrida a devenit ucenic al măriţilor apostoli ai slavilor – Sfinţii Chiril şi Metodie, şi a plecat cu ei în misiune în regiunile mai puţin civilizate ale Europei Centrale – în special, în Moravia, către anul 863.
Lucrarea aceasta fiind foarte avansată, sfinţii au plecat către Roma, ca să obţină sprijinul şi aprobarea papei Adrian II (867-872), care i-a primit la curte cu onoruri, ca pe adevăraţi trimişi ai lui Dumnezeu. După compararea cu textul grec, traducerile lor au fost găsite exacte şi bune de a fi utilizate pentru evanghelizarea popoarelor slave. Adrian al II-lea le-a dat drept urmare binecuvântarea sa şi chiar a hirotonit întru preoţie pe o parte din ucenicii lor, ca să poată sluji în bisericile satelor şi oraşelor evanghelizate Liturghia slavă pe care au tradus-o.
În anul 867 sau 868, el este hirotonit preot în Roma. Potrivit aghiografiei Sfinţilor Chiril şi Metodie, scrisă de către Sfântul Clement al Ohridei, Sfântul Naum a ajutat celor dintâi în lucrarea lor misionară întreprinsă în Moravia Superioară. Informaţiile din anii petrecuţi în Moravia, ca preot, sunt foarte puţine, mai multe lucruri ştiindu-se despre acesta începând cu întoarcerea sa în Imperiul Bulgar al vremii.
În ciuda piedicilor şi umilinţelor ce a avut de suferit, misiunea lui a fost încununată de succes. În anul 885, Sfântul Naum este exilat din Moravia, după o vreme petrecută în închisoare, ca urmare a răutăţii clerului german din zonă. În acelaşi an, sau în următorul, Sfântul Naum ajunge în Pliska, împreună cu Sfântul Clement de Ohrida, cu Angelarius şi poate şi cu Gorazd.
Sfântul Naum este unul dintre întemeietorii Şcolii de Literatură din Pliska, unde a şi lucrat între anii 886-893. După ce Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Drembica – Velika în anul 893, Sfântul Naum a continuat lucrarea lui Clement în Şcoala Literară din Ohrida.
Cu o aleasă învăţătură şi cunoscător a multe graiuri, el a întemeiat pe ţărmul de miază-zi al Lacului Ohrida o mănăstire care-l împodobeşte şi astăzi. În anul 905, Sfântul Naum a întemeiat Mănăstirea de lângă Lacul Ohrida, care, mai târziu, îi va purta numele şi Sfintele sale Moaşte.
În jurul sfântului s-a strâns o mulţime de călugări, de pe tot cuprinsul Balcanilor. Sfântul Naum a fost un dascăl înţelept, călăuzitor al monahilor, aspru nevoitor, rugător şi duhovnic lucrător de minuni.
Neobosit cărturar, Sfântul Naum s-a ostenit mai ales cu tălmăcirea Sfintei Scripturi şi a celorlalte cărţi bisericeşti din limba greacă în cea slavonă. Sfântul a adormit în întâia jumătate a secolului al X-lea, mutându-se întru bucuria îndrăgitului său Hristos.
Acest sfânt nevoitor a săvârşit minuni atât în vremea vieţii, cât şi după moarte. Numele Sfântului Naum împodobeşte istoria creştinismului dreptslăvitor din ţinutul Ohridei, veacuri de-a rândul făcându-se izvor de puteri tămăduitoare, scăpare bolnavilor şi celor aflaţi în necazuri. Moaştele sale făcătoare de minuni uimesc şi astăzi prin mulţimea minunilor pe care le lucrează, mai cu seamă vindecări de boli grele, îndeosebi nebunia.

                                                                                                                                        Teodor Dănălache

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.